top of page
Writer's picturewww.peb.lt

Seminaras "Reformacija Europoje ir Lietuvoje"

Lina Kerbelytė


2023 lapkričio 11 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vyko seminaras „Reformacija Europoje ir Lietuvoje. Istorija, teologija, paraistorija, didaktika, asmenybės, paveldas“. Seminarą vedė istorijos mokytojas ekspertas dr. D. Karvelis prie šios itin plačios temos prisilietęs labai įdomiai, aktyviai įtraukdamas mokytojus, pasakodamas mažai girdėtas istorines vingrybes bei nušviesdamas kaip Reformacija ir jos įtaka pateikiama istorijos vadovėliuose. Buvo pateikiami galimi pavyzdžiai kaip tokią menkai atskleistą temą pristatyti mokiniams.



Seminaro dalyviai sužinojo apie Reformacijos pradžią, jos paplitimą, esmines tiesas bei Reformacijos įtaką Lietuvoje. Dr. Deimantas Karvelis, Reformacijos šerdį – 5-ias Solas, pakvietė pristatyti Lietuvos evangelikų reformatų generalinį superintendent Raimondą Stankevičių bei Panevėžio evangelinės bažnyčios pastorių Ramuną Jukną.


Kalbėdamas apie Reformacijos iškilias asmenybes Lietuvoje, tokias kaip Martyną Mažvydą, Stanislovą Rapalionį, Abraomą Kulvietį, jis pabrėžė, jų įtaką Europoje bei tai, kaip jie mažai yra įvertinti Lietuvoje.

Panevėžio evangelinė bažnyčia viliasi, jog šiuo renginiu Panevėžio visuomenei bei istorijos mokytojams buvo plačiau atvertos pažinimo durys į dar ganėtinai neištyrinėtą Reformacijos paveldą bei jos neštą, bei taip plačiai žmonių gyvenimus ir visuomenę paveikusią žinią.


Seminarą rengė

Panevėžio evangelinė bažnyčia kartu su Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąja biblioteka

Comments


bottom of page