top of page
  • Writer's picturewww.peb.lt

Kodėl krikščionims ir nekrikščionims būtų verta žiūrėti serialą “Išrinktieji” (“The Chosen”)

pastorius Ramūnas Jukna


2019 metais režisierius Dallas Jenkins sukūrė serialo “Išrinktieji” pirmąjį sezoną (8 epizodai). 2021 metais pasirodė antrasis, o 2022/23 metais trečiasis sezonas. Įdomu, kad filmas finansuojamas paprastų žmonių aukomis, o ne didžiųjų Holivudo kompanijų. Filmo kūrėjai šiuo metu renka lėšas ketvirto sezono kūrimui. Iš viso ketinama sukurti 7 sezonus.


Tai filmas apie Kristų ir Jo mokinius. Autoriai naudoja Šventojo Rašto tekstus, juos kūrybiškai interpretuoja. Kaip jie teigia, jų tikslas yra paskatinti žiūrovus pačius imti skaityti Bibliją ir susipažinti su Jėzumi.


Pirmuosius du sezonus peržiūrėjau per keletą dienų. Pateiksiu keletą savo pamąstymų, kodėl manau, kad šį serialą būtų verta žiūrėti krikščionims ir tiems, kam būtų įdomu daugiau susipažinti su krikščionybe.


1. Evangelinis Kristaus paveikslas. Autoriai stengiasi perteikti autentišką evangelinį Kristaus paveikslą. Be abejo, kuriant filmą, visuomet neišvengiamos interpretacijos. Kaip atrodo Jėzus; kaip jo personažas išsako tam tikras mintis; kaip perteikia biblinius tekstus ir t.t.? Ekranizacijoje, kaip ir natūraliame gyvenime svarbu ne tik tekstas, bet ir visa neverbalinė komunikacija - mimikos, intonacija, emocija. Todėl žiūrint filmą reikia suprasti, kad serialo turinys nėra Biblija, kuria turime nedvejodami tikėti, bet evangelijų interpretacija. Mano supratimu, ji yra ganėtinai pavykusi.


2. Dėmesingumas detalėms. Autoriai neblogai padirbėjo, kad atkurtų tikroviškesnį Artimųjų Rytų kultūrinį kontekstą. Todėl kostiumai, dekoracijos sukuria ne biudžetinio filmo įspūdį. Žiūrėti yra tikrai malonu.


3. Aktorių parinkimas. Filme vaidina faktiškai nematyti aktoriai ir tai, manau, puikus sumanymas. Matyt, tokiu būdu filmo kūrėjai ne tik sutaupė pinigų, bet lygiai ir padėjo žiūrovui be išankstinių nusistatymų, lūkesčių ir simpatijų stebėti nematytų veidų ir aktorių perteikiamą siužeto liniją.


Nuotrauka iš www.primevideo.com

4. Tarmė. Filmo kūrėjai neįtikėtinai kūrybingai ir įdomiai evangelinius įvykius perteikė pasitelkdami aktorių tarmę. Mano manymu, tai vienas geriausių dalykų filme. Kristus, Jo mokiniai bei Izraelio provincijoje gyvenantys personažai angliškai kalba su Artimųjų Rytų tarme (žiūrint filmą su nostalgija prisimenu savo draugus iš Libano bei Sirijos). Tik Jeruzalės gyventojai bei Romos valdytojai angliškai kalba be jokio akcento. Taip perteikiamas Kristaus ir Jo apaštalų provinciškumas. 10 balų!


5. Drąsios interpretacijos. Kristaus mokiniai seriale vaizduojami labai žmogiški. Jų pamaldumas labai žydiškas. Jų ginčai labai tikroviški ir rytietiškai emocingi. Jų gyvenimai iki ir po tapimo Kristaus mokiniais labai artimi, visai nenusaldinti viduramžiškomis šventumo aureolėmis.


6. Jautrios atsivertimo istorijos. Seriale vaizduojami apaštalų ir kitų Kristaus mokinių atsivertimai. Iš lėto, dramatiškai, labai emocingai, jautriai ir nepaprastai meniškai perteikiamos jų atsivertimo istorijos. Manau, tai taip pat vienas stipriausių serialo dalykų.


7. Kristocentriškumas. Tiek mokinių atsivertimas, tiek jų tolimesnis asmeninis ir bendruomeninis gyvenimas, tiek visi kiti įvykiai sukasi apie Kristaus asmenį. Kaip ir biblinių evangelijų turinys pasakoja apie Kristų, taip ir šis serialas. Jis alsuoja Kristaus kaip visų įvykių, žmonių gyvenimų pasikeitimų ir istorijos centras.


8. Meniškumas. Serialo garso takelis, estetiniai vaizdai, kompozicijos, filmavimo rakursai atlikti labai kokybiškai. Filmas traukia ne tik savo evangeliniu turiniu, bet ir estetiniais sprendimais bei grožiu.


Manau, serialo autoriams pavyko įkvėpti žiūrovus meile Kristui ir Evangelijai. Todėl rekomenduočiau peržiūrėti serialą, apmąstyti jo turinį, lyginti su Biblijos tekstai bei diskutuoti apie tai. Filmas galėtų būti gera evangelizacinė bei katechetinė priemonė.


Serialą peržiūrėti galite atsisiuntę šią programėlę: https://apps.apple.com/lt/app/the-chosen-stream-the-series/id1473663873

Pirmasis sezonas turi lietuviškus subtitrus.


Šis tekstas buvo pasirodęs 2021 spalio mėnesį. Čia spausdinamas koreguotas.


bottom of page